Sponsorlu Bağlantılar

BELEDİYELERE TOKİ HÜLLESİ

BELEDİYELERE TOKİ HÜLLESİ

Hazine arazilerinin satışının TOKİ aracılığıyla yapılarak belediyelerin alması gereken payların ödenmediğini öne süren Yerel Yönetimler Uzmanı Mehmet Zeki Fidandal dava açmaya hazırlandıklarını söyledi

Yenigün Gazetesi’nin haberine göre; Yerel Yönetimler Uzman Mehmet Zeki Fidandal, Hazine arazilerinin satışlarından elde edilen gelirden yüzde 30+10’luk payın belediyelere verilmesi gerektiğini, ancak çoğunlukla bu tür satışların TOKİ vasıtasıyla yapıldığı için bir nevi hülle yolunun izlendiği ve belediyelerin bu paylardan yoksun kaldığını iddia etti. 4706 Sayılı Hazine Arazilerini Değerlendirme ve Katma Değer Vergisi Hakkında Kanunun 5. Maddesinde Hazine arazilerinin satışlarından elde edilen gelirin yüzde 30’unun ilçe, yüzde 10’unun Büyükşehir belediyelerine pay olarak verilmesi hükmü bulunduğunu hatırlatan Fidandal, “Ancak Milli Emlak Genel Müdürlüğü toplu konut yapmak amacıyla arazilerini TOKİ’ye bedelli ya da bedelsiz olarak vermektedir. TOKİ de bu arazileri ya doğrudan ya da üzerlerine konut ve işyeri yaparak satmaktadır. 2985 sayılı ve 1984 tarihli TOKİ kanununu incelediğimizde TOKİ, konut, işyeri ve arsa üretip satan ticari bir kamu kuruluşudur. Dolayısıyla TOKİ de satıyor olsa Belediyelerin hakkı olan bu payların ödenmesi gerekir” dedi.

Belediyelerin maaş bile ödeyemez durumda olduğunu ifade eden Fidandal, “Merkezi idarenin bu konuda Belediyelere yeni gelir kaynakları sağlaması lazım. Bu satışlardan belediyelere verilecek paylar da ciddi birer kaynak. Bu kaynaktan belediyeleri mahrum etmemek lazım. Bu konuda hukuki çalışmalarımızı bitirdik. Dava açma aşamasına geldik. Belediyelerin hakkını hukuk yoluyla arayacağız” diye konuştu.

MAAŞLAR ÖDENEMİYOR

Gelir kayıplarının belediye işçilerine olan yükünün altını çizen Belediye İş Sendikası Çevre Belediyeler İzmir Şube Başkanı Cumali Akay ise, “Belediyeler zaten devletten alması gereken hiçbir maddi desteği tam anlamıyla alamıyor” dedi. Şu anda ilçe belediyelerinin birçoğunun da maaş ödeme sıkıntısı bulunduğunu dile getiren Akay, şunları kaydetti; “Belediyeler maaşların çoğunu, İller Bankası’ndan kredi çekerek ödüyor. Çektiği kredinin faizini öderken borç içine düşüyor. Belediyelerin yasal gelir hakları verilmediği gibi bir de Bütün Şehir Yasası’ndan sonra belediyelerin ayakta durmasını sağlayan ana yapı bozuldu. Artık belediyelerin çoğunun çok büyük projeleri tamamlayıp bitirmeleri mümkün değil.”

Mehtap Ateş

1987 Balıkesir doğumlu. Balıkesir Üniversitesi Muhasebe mezunu. Yerel haber ve blog sitelerinde editörlük görevi üstlendi. Şu an gundemhaberioku.com'da editörlük hizmeti vermektedir.
Başa dön tuşu
canlı casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -