Gündem

Çin’den ABD’ye “yavuz hırsız ev sahibini bastırır” oyunundan vazgeçme çağrısı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Afrika ülkelerinin işbirliği yapacağı ülkelere kendi kendilerine karar vermesi gerektiğini ve bu konuda ABD’nin söz hakkı olmadığını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün düzenlenen basın toplantısında ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’ın Afrika ziyareti sırasında bazı Afrika ülkelerinin Çin’in Huawei firmasını kendi telekomünikasyon ağ sunucusu olarak seçmesinin egemenliklerinden vazgeçmeleri, kendi ülkelerinin datalarını başka bir ülkeye vermeleri ve kendilerini bilmeden başkasının gözetimi altında bulundurmaları anlamına geldiği iddialarını Çin’in nasıl değerlendirdiği sorusu yöneltildi.

Sözcü, ABD’li yetkilinin Çin’i karalamayı amaçlayan sözlerinin tamamen asılsız olduğunu vurguladı. Sherman’ın ifadelerinin Çin karşıtı olduğunu ve Çin ile Afrika ülkeleri arasındaki işbirliğini bozma amacını taşıdığını dile getiren sözcü, Huawei firması dahil tüm Çin işletmelerinin Afrika ülkeleri dahil dünyanın birçok ülkesiyle olumlu ve ortak kazanca dayalı işbirliğini sürdürdüğünü hatırlattı. Söz konusu işbirliğiyle yerel iletişim altyapı tesislerinin iyileştirilmesine yardımcı olunurken, yerel halka ileri teknoloji içeren kaliteli, güvenli ve ucuz hizmetler sunulduğuna dikkat çeken sözcü, bu işbirliğinin yerli halk tarafından olumlu karşılandığını kaydetti.

Sözcü, bilişim teknolojilerinin kötüye kullanılmasına ve başka bir ülkeyi büyük çaplı şekilde dinleme girişimine karşı çıkan Çin’in, herhangi bir bilişim şirketinin ürün veya hizmetlerinde arka kapı açmasını, herhangi bir ülkenin doğrudan bir şirketten veya kişiden diğer ülkelerde bulunan verileri istemesini yasaklayan küresel data güvenliği inisiyatifini ortaya koyduğunu hatırlattı.

Sözcü, ABD’nin data güvenliğiyle gerçekten ilgileniyorsa Çin’in çağrısını açıkça destekleyebileceğini veya benzer taahhütte bulunabileceğini dile getirdi.

Sözcü, Afrika ülkelerinin işbirliği yapacağı ülkeleri yine Afrikalıların karar vermesi gerektiğini ve bu konuda ABD’nin söz hakkı olmadığını kaydetti. Sözcü, ABD’li yetkilileri “Yavuz hırsız ev sahibini bastırır” oyunundan vazgeçip Afrika ülkelerinin egemenliklerine saygı göstererek bu ülkelerin salgınla mücadele ve ekonomik gelişim çalışmalarına yardım etmek üzere somut işler yapmaya çağırdı.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Mehtap Ateş

1987 Balıkesir doğumlu. Balıkesir Üniversitesi Muhasebe mezunu. Yerel haber ve blog sitelerinde editörlük görevi üstlendi. Şu an gundemhaberioku.com'da editörlük hizmeti vermektedir.
Başa dön tuşu
canlı casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -