Gündem

Asya piyasalarında bu sabah Japonya hariç ağırlıklı bir seyir izlenmekte

Bugün Ne Bekliyoruz? 

Asya hisse senedi piyasalarında bu sabah Japonya hariç majör endekslerde alış ağırlıklı bir seyir izlenmekte. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,38, Topix Endeksi %0,59 ekside seyretmektedir. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,84 primli; bugün açıklanan PMI verilerine göre dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde imalat faaliyetlerinin daralmaya devam etmesine karşın daralma hızında geçen aya göre önemli bir düşüş mevcut. Mayıs rakamları Çin’de sıfır vaka stratejisi çerçevesindeki Kovid-19 tedbirlerinin ekonomik etkilerinde en kötünün geride kaldığı ve kademeli toparlanmanın sürdüğünü işaret ediyor. Bugün veri takviminde Euro Bölgesi’nde mayıs ayı öncü TÜFE artışı açıklanacak. Ukrayna Savaşı ve yüksek enerji fiyatlarının etkisiyle geçen ay TÜFE’de yıllık %7,5 rekor artışın ardından mayısta %7,7 ile enflasyonun yeni zirve görmesi bekleniyor. Fiyat artışlarındaki ivmenin korunması halinde Avrupa Merkez Bankası’na (AMB) yönelik politika normalleşmesi beklentileri artacaktır. Zira Başkan Christine Lagarde politika faizinin temmuzda yükselmeye başlaması gerektiğini ve eylül sonuna kadar sıfır ya da biraz üzerinde olabileceğini söylemişti. ABD’de konut fiyat endeksi ve tüketici güveni verileri yayınlanacak. Yurt içinde ilk çeyrek büyüme rakamları gelecek. Foreks’in anketine göre piyasanın ilk çeyrek büyüme beklentisi %7,2, 2022 yılının tamamı için medyan beklenti %3,2 seviyesinde bulunuyor.

Piyasalarda Dün Ne Oldu?

Avrupa hisse endeksleri haftanın ilk işlem gününde %0,06- 0,87 aralığında artarak pozitif bir görünüm sergiledi. DAX Endeksi %0,79, CAC 40 Endeksi %0,72 ve FTSE 100 Endeksi %0,19 arttı. EUR/USD paritesi %0,41 artarak 1,078 seviyesine ulaştı. Buna karşın Dolar Endeksi (DXY) 0,3 puan düşerek 101,4 puana geriledi. Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nde konuşan AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Rusya’ya yönelik altıncı yaptırım paketi üzerindeki anlaşmazlığın henüz çözülemediğini söyledi. Euro Bölgesi’nde ekonomik güven endeksi mayısta hafifçe artarak 105 seviyesine yükseldi. Bölgenin lokomotif ülkesi Almanya’da yıllık tüketici enflasyonu mayısta beklentileri aşarak %8,7 ile yeni rekor kırdı. Enerji ve gıda maliyetlerindeki artış tüketici enflasyonu üzerinde etkili oldu. ABD tarafında dün hisse endeksleri Ulusal Anma Günü (Memorial Day) resmi tatili nedeniyle işlem görmedi. Ons altın haftaya yatay alıcılı bir görünümle başlarken Brent petrol günü varil başına 117USD’de tamamladı.

BİST100 Endeksi dün %3,62 artarak haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. Gösterge endeks 2.527,15 puana yükselerek yaklaşık son 1,5 ayın en yüksek kapanışını yaptı. USD/TRY ve EUR/TRY kurları sırasıyla %1,02-%1,45’lik artış kaydetti. Kurdaki yükselişin etkisiyle gram altın 12 TL değerlenerek 978 TL’ye ulaştı. Yurt içinde veri akışı hafta başlangıcında sakin seyretti.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı

Mehtap Ateş

1987 Balıkesir doğumlu. Balıkesir Üniversitesi Muhasebe mezunu. Yerel haber ve blog sitelerinde editörlük görevi üstlendi. Şu an gundemhaberioku.com'da editörlük hizmeti vermektedir.
Başa dön tuşu
canlı casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -