Ekonomi

Kıymetlilerin tamamı satışta

FED’in sıkılaştırıcı adımlarına başlaması sonrası, piyasalardaki satış dalgasının sürmesiyle altın tarafındaki satıcılı seyirler içerisinde bir haftayı daha geride bıraktı. 1883 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan sarı maden, hafta boyu aşağı yönlü hareket ettiği bir seansı geride bıraktı. Geçtiğimiz haftanın en önemli verisi olan ABD’de açıklanan enflasyon verisi dikkatle takip edilirken, beklentilerin üzerinde açıklanan verisi sonrası piyasadaki satışlar daha da derinleşti. ABD’de aylık bazda beklenen yüzde 0,2 artışa karşın, yüzde 0,3 artış göstererek yıllık bazda yüzde 8,3 ulaşmış oldu. Enflasyonda gerileme yaşanmış olsa da beklenenden yavaş olması dolayısıyla FED’in hızlı adımları atacak olması piyasaları tedirgin etti ve hisse senedi önderliğinde birçok riskli varlığa satış geldi. Altın da öncelikli olarak tepkisini pozitif yönlü vermiş olsa da piyasanın tamamına yayılmış olan satış dalgasından payına düşen aldı. Seans içinde 1799 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilen sarı maden, son üç ayın en düşük seviyesini kaydetmiş oldu. Haftalık kapanışını ise 1811 dolar/onstan yapan sarı maden, yüzde 3,8 kaybı hanesine yazmaktan kaçamadı.

Gümüş de aşağı yönlü rallisine devam ederken, geçtiğimiz hafta 20,45 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilerek 2020 yılı temmuz ayından bu yana kaydettiği en düşük seviyeyi kaydetmiş oldu. 22,36 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan beyaz maden, haftalık kapanışını 21,11 dolar/onstan yaparken önceki güne kıyasla yüzde 5,6 kayıpla haftayı tamamladı.

Platin de satıcılı piyasadan payına düşeni alırken, diğer kıymetlilere kıyasla güçlü kaldığı bir haftayı geride bıraktı.  947 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan platin, 930 dolar/onstan yüzde 1,9 kayıpla seansı tamamladı.

 

Paladyum da gümüşün ardından haftanın en çok değer kaybeden kıymetli madeni olurken, 1839 dolar/ons seviyesindeki gördüğü işlemle son üç ayın en düşük seviyesini kaydetmiş oldu. Küresel çapta resesyon kaygıları artmasıyla, paladyumun üzerindeki satış dalgası da artmaya devam etti.1918 dolar/ons seviyesinden haftayı kapatan paladyum, yüzde 5,5 kaybı hanesine yazmış oldu.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda dünya fiyatlarının üzerinde işlemlerin gerçekleştiği bir hafta daha geride kalırken, işlemler dünya fiyatlarının üzerinde 20 dolar/onsla gerçekleşti. Hacim açısından son zamanların en yüksek hacimli haftası yaşanırken, toplamda 8.688 kg altın, 24.114 kg gümüş işlemiyle hafta tamamlandı.

Kaynak: Troy Kıymetli Maden Ticareti A.Ş.
Hibya Haber Ajansı

Mehtap Ateş

1987 Balıkesir doğumlu. Balıkesir Üniversitesi Muhasebe mezunu. Yerel haber ve blog sitelerinde editörlük görevi üstlendi. Şu an gundemhaberioku.com'da editörlük hizmeti vermektedir.
Başa dön tuşu
canlı casino siteleri Betkom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -