Tavi Ameliyatı
Şükrü Akyüz
Anjiyo nedir? Anjiyografi (anjiyografi), kalpteki atardamarların tıkalı olup olmadığını görmek için kullanılan bir işlemdir. Bu, tıkanıklığın lokalizasyonunu, yüzdesini, derecesini ve tedavi yöntemini belirler. Yani anjiyo hem bir tanı yöntemidir hem de tedavi taktiklerini belirler. Anjiyo tanı amaçlı yapılsa da işlem sırasında balon ve stent cerrahisi uygulanabileceği için tedavi yöntemi olarak da kullanılmaktadır.
Anjiyo nasıl çözülür?
Anjiyo özellikle kalp krizi geçirmiş hastalarda (göğüs ağrısı, ağrılı soğuk ter, çarpıntı ve nefes darlığı) kullanılır. Bu hastalarda ilk 3 saatte (özellikle tanıdan sonraki ilk bir saatte) acil olarak yapılmalıdır. Bir saati aşan durumlarda, bunu mümkün olan en kısa sürede yapmak önemlidir. Hastada bu şikayetler olmasa bile stres, sintigrafi gibi testler sonucunda bir sorun saptanırsa anjiyo yapılması gerekir. Ayrıca bazı kapak bozukluklarında ve ameliyat olacak hastalarda koroner anjiyografi ve kateter işlemi birlikte yapılabilir.
Klasik kasıktan yöntemin yanı sıra bilekten de anjiyo yapılır. Vücuttaki tüm damarların tıkalı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Kalp kapağı ile ilgili teşhisler konulabilir. Tıkalı bir damar bulunursa işleme devam edilerek damar açılabilir. Kasık damarı anjiyosu ile yapılan tüm ameliyatlar, bilekten anjiyografi ile de yapılabilir.
Anestezi miktarı değişir
Karpal ve inguinal ven anjiyoplasti işlemleri süre olarak aynıdır ancak hasta konforu ve güvenliği açısından farklılıklar vardır. Kasıktan yapılan ise hasta için daha zahmetli kabul edilir. İnguinal anjiyografide daha çok anestezi kullanılır, damara girmek için daha kalın iğneler kullanılır ve damara daha derin bir tabakada ulaşmak gerekir. İşlemin süresi aynı olmasına rağmen kasık anjiyo sonrasında hasta ayağa kalkamaz ve yürüyemez. Hasta sedye ile yatağa aktarılır ve 5-6 saat kum torbaları ile sabit pozisyonda yatırılır.
Komplikasyon oranları değişir
Komplikasyonlar inguinal anjiyoödem ile biraz daha yaygındır. Özellikle kanama, şişlik, cilt altında kan birikmesi, ağrı, işlem sonrası damar hasarı denilen damar hasarı daha sık görülür. Ayrıca hasta ertesi gün kasık bölgesinde şiddetli ağrı hissettiği için yürümekte zorlanabilir.
Cildin hemen altında yapılır
Bilekten anjiyo için girilecek damar derinin hemen altında bulunur. Kasık içinden girilen damar cilt yüzeyinden 5 cm daha derinde bulunur. Arada çok fazla doku var. Öte yandan kasıktan giren damar diğerinden daha kalındır. Bu damarın kontrol edilmesi daha zordur çünkü içerideki basınç da çok daha yüksektir. Bilek, özellikle dirsekten sonra iki kanaldan beslenir. Bunlar radyal ve ulnar arterlerdir. Kolun gücü çift çekirdekten geldiği için bir tanesinde yaşanabilecek sıkıntı ciddi bir problem oluşturmuyor. Bu iş başka bir damar tarafından devralınır.
Bilekten Anjiyo Nasıl Yapılır?
Bilek öncesi hazırlık kasık anjiyografisi ile aynıdır. Hasta 3-4 saat aç kalmalıdır. Kardiyak ilaçların varlığında alınması tavsiye edilir. Bilek anjiyografisinde genel anestezi yerine lokal anestezi kullanılır. Gerekirse işlem öncesi kişiyi rahatlatmak için hafif sakinleştiriciler kullanılabilir. Hastanın el bileği uygun pozisyonda diseke edilir. Enjeksiyon bölgesi küçük bir doz anestezik ile uyuşturulur. Hastanın bileğindeki bir damara küçük bir iğne sokulur. Tavi nedir hakkında bilgi almak istiyorsanız sitemizi ziyaret edebilirsiniz.