Ekonomi

BUSİAD’da enerji konusu masaya yatırıldı

BURSA (İGFA) – Moderatörlüğünü Uludağ Perakende Elektrik Satış A.Ş. İş Geliştirme Müdürü Tolga Aktoprak’ın yaptığı toplantıda konuşan Ünlü, şunları söyledi:

“Küresel ısınmayı 1.5 derecede durduramazsak ve 3 dereceye çıkarsa bazı ülkelerin tamamı sular altında kalacak. Kuraklık birinci sorun olacak. 1.5 derecede 2 ay dünya kuraklık çekerken, 3 derecede 10 ay kuraklık olacak. Birilerin bu duruma dur demesi gerekiyor. Avrupa harekete geçti. Bu sadece duygusal değil. Eğer başaramazsak dünya ekonomisi yüzde 4.2 küçülecek. Enerji yatırımları dünyada 2 trilyon dolar. Bu dönemde 5 trilyon dolara çıkacak. Burada amaç fosil yakıtları yüzde 80’den yüzde 20’ye düşürmek. Bunun sonucunda 5 milyon kişi iş kaybedecek ama 30 milyon yeni iş çıkacak. Bu nasıl başarılacak. Birinci öncelik enerji verimliliği, sonra tasarruf ve ardından da yenilenebilir enerjidir. Ancak araya bir de yakıt dönüşümü girdi.

Bu mikro anlamda işletmelerde maliyet düşüşüne ve dolayısıyla kar artışına neden oluyor. Makro anlamda ülkenin gelecekteki yatırımları engelliyor ve cari açığı düşürüyor. Global ölçekte de küresel ısınmayı engelliyor.”

Kendi yaptıkları 45 ilde verimlilikle ilgili yaptıkları bir çalışma hakkında da bilgi veren Ünlü, çalışma sonucunda Türkiye’nin enerji verimlilik potansiyelinin yüzde 32 olduğunu söyledi. Ünlü, bunun Türkiye için 12 milyar dolara yakın bir kazancı ifade ettiğini belirtti.

Verimlilik projelerinin önünde inandırıcılık, finans ihtiyacı ve kötü tecrübeler gibi engeller olduğunu da kaydeden Ünlü, “Ancak öteleme maliyeti finans maliyetinin çok üstünde” dedi. Bu durumda sorunun para olduğunu ortaya çıktığını ifade eden Ünlü, bunun devlette karşılığının olduğunu da söyledi.

Bu anlayışla Enerji Performans Sözleşmeleri’nin ortaya çıktığını kaydeden Ünlü, Enerji Hizmet Şirketlerinin ortaya çıktığını belirtti. Enerji Hizmet Şirketlerinin, projelerin anahtar teslim uygulamasını yapar, kazanç taahhüdünü verir, finansmanını bulur, sigortalar, bakım onarımını yapar. Yani parasını veriri, öngörülen kazancı sağlamazsa da para mara almaz. “EPS’nin en önemli özelliklerinden birisi ölçmedir” diyen Ünlü, “Enerji Performans Sözleşmelerinin, riski yok, performans garantisi var, yatırım bedeli yok ve ilk günden kazancı var. O nedenle en yaratıcı yöntem. Dışa bağımlılığı azaltıyor ve karbon emisyonu azaltılabilir” şeklinde konuştu.

GEFF Türkiye (Yeşil Ekonomi Finansman Programı) Finans Başdanışmanı Özlem Yakut ise sisteme sağlanan finansman miktarları ve şartları hakkında bilgiler verdi.

TPI Kompozit Kanat Üretim San. ve Tic. Ltd. Şti. Tesis Yöneticisi Ahmet Murat Mısırlı da şirketlerinde yaşadıkları uygulamadan elde ettikleri sonuçları paylaştı.

Mehtap Ateş

1987 Balıkesir doğumlu. Balıkesir Üniversitesi Muhasebe mezunu. Yerel haber ve blog sitelerinde editörlük görevi üstlendi. Şu an gundemhaberioku.com'da editörlük hizmeti vermektedir.
Başa dön tuşu